Sunday, August 14, 2011

Shoot By Syazwan Tahir



Caridee featuring Amanda
(ANTM cyle 7)



Nicole Linkletter
winner of ANTM cycle 5



Nampak tak pic  Ohsem yg terpapar kat atas tu? sangat ohsem kan? itulah gambar yg dihasilkan melalui FOTOGRAFI, ok bidang fotografi nie semakin mendapat tempat di kalangan anak2 muda kt mesia nie.....pendek kata sekarang semua anak2 muda kt mesia nie ade camera DSLR ( Digital Single Lens Reflex), cousin aku ckp "tak main la kamera digital nie....semua dh pakai DSLR."  ( hek eleh,poyo je cousin aku nie,mentang2lah dah pakai DSLR =,="). Nowadays (opps terkeluar english plak..tehee... :p) banyak IPTA & IPTS kat negara malaysia yg tercinta nie dah offer kursus fotografi..di peringkat diploma dan ijazah. 


ok sekarang nak tanya korang...what is definition of photography? kalau korang dapat jawab aku bagi doposen(bak kata siti rosiana kawan aku tuh RM0.20..ahaks :p). ok2 disebabkan taknak korang tertanya2 apa itu definisi mende alah nie,meh la kau bagi tau..*terpoyo la plak aku nih..ok sile kasi penampar sekarang (-_-)*

- fotografi adalah proses pembuatan lukisan dengan menggunakan media cahaya. Sebagai istilah umum, fotografi bererti proses atau metode untuk menghasilkan gambar atau foto dari suatu objek dengan merakam pantulan cahaya yang mengenai objek tersebut pada media yang peka cahaya.



DSLR is one of the most important thing in PHOTOGRAPHY, ok sumpah aku cakap masa form 5 aku still tak tau DSLR nie penting dalam dunia dan bidang photography nie....well at dat time aku assume yg Digital Camera & DSLR is same...yg berbeza cuma saiz. hahaha noob tak aku? biler aku tengok de orang bawak mende alah nie aku akan cakap " kenapa tak bawak Digital Camera je?kan lagi senang...tak la susah payah nak bawak camera yg berat nie." tu masa zaman aku belum tau lg yg DSLR punya kualiti gambar is superb compared to Digital Camera. biler ingat balik zaman noob aku, i will laugh...a big LOL. :p tehee.....sekarang nie dah tau dah DSLR tu ape and why it is important to do a photoshoot etc.


Dulu aku tak heran sangat bidang photografi nie.....tapi sebab sekarang dah keliling aku semua ade dslr..dan tau photoshoot2 nie dan akibat menonton banyak sangat rancangan AMERICAS NEXT TOP MODEL dari cycle 1-15,tetibe rasa berminat plak nak try bidang fotografi nie. (kalau aku tau bidang fotografi nie best, aku rasa aku tak amik BUSINESS STUDY kot sekarang..tsskk =,=").  Walaweyh....bidang fotografi nie masyuk kot..kalau kau betol2 serius dalam bidang nie..ko boleh earn income beribu2 setiap bulan  senang2 camtu je kalau ade job  :D.



Jurugambar malaysia yg paling aku minat dan memang kagum giler2 lah dengan hasil fotografi is ANNAS EASKEY, perghh!!! pic yg annas easkey nie snap memang terbaek wa cakap lu....tak caya? sila tengok kat page FB Annas Easkey...klik kt SINI . tak kan korang tak kenal AnnasEaskey plak kan? one of the famous malaysia fotographer kot....muda lagi hmmm baru 23 tahun kalau tak silap, final year student degree marketing UiTM segamat. (hmmm..untunglah budak2 UiTM segamat..dah la sekampus dengan HANIS ZALIKHA plus sekampus plak dengan AnnasEaskey). Oh ye, Annas Easkey ade belog jugak..kalau nk follow klik kt SINI.


memandangkan aku baru nak berjinak2 dengan fotografi nie...so DSLR yg menjadi 'mangsa' ialah DSLR kawan aku iaitu Zafri Ikmal.

dia pakai DSLR yg macam dalam gambar nie....thanks ye zaf sebab bagi aku bereksperimen menggunakan kamera ko..hehe. ok jom tengok pic yg aku snap..tak lawa pun cam yg AnnasEaskey punya..almaklumlah,baru amatur.


Shoot By Syazwan Tahir
Zafri Ikmal

my atuk : Muhammad Zulfadhli



Abg Din
(klik pada gambar untuk lebih jelas)

nie la model ganteng aku yg menjadi mangsa saya untuk bereksperimen...haha thanks y'all...memang sporting lah korang. btw pic nie tak lawa macam yg photographer pro snap..sebab takde lighting bagai...juz guna DSLR semata2 je... :) so nie lah hasil Shoot By Syazwan Tahir. time aku snap nie aku feeling2 photographer pro gittew...hahaha ok sila kasi penampar kt saya sekarang. oh ye jangan tertipu oleh background putih tu ye...nie bukan dalam studio..ulang suara..bukan dalam studio..tapi dalam kelas...hik2. :p

maaf kalau  entri ini agak melalut..terstory pasal fotografi & photographer yg aku minat plak...ahaks. :p



tengah check pic yg dah snap
"hmmmm...pic sape plak yg aku nak snap pas nie."










P/s: Canon 1000D nie yg kat atas nie aku dah confirm nak beli kat cousin aku..dier nak jual,tapi duit PTPTN tak masuk lg! haish.....dah nak habis sem dah...doa2 la duit PTPTN aku masuk before raya ye..AMIN. harga yg cousin aku offer memang berbaloi2...sebab tu aku nak beli.







4 comments:

ima althafunnisa' said...

after dapat kamera nanti snap gambar cik Ima plak okeyh.

cik Ima suka posing2.. haha

syazwan tahir said...

Cik Ima: boleh je..hehe. :)

Ain Atika Zailani said...

amboii sukanya die nak beli dslr...same lah dengan kite punye...hew hew..!!bila dah ada yang tu tak puas hati nak beli lain plak.. i memang macam tu kalau tak ada nak sangat kalau ada buat tak tau je..hishh teruk nye perempuan boros nih. nyiahahha!!

syazwan tahir said...

Ain: haha,i tetibe je suke ngn dslr....hehehe.. :D