Sunday, December 18, 2011

Resipi Ayam Kapitan

Assalamualaikum, ok semalam aku dah share dengan korang pasal resipi kacang pool which is from singapore, asal resipi tu ialah dari arab. so hari nie apa kata korang cuba pulak resipi ayam kapitan nie...nie adalah masakan cina peranakan (Baba Nyonya). :)


(gambar dapat dari google)

Bahan-bahan:

Bahan Kisar:

1 labu bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6- 7 biji Cili Merah
Sedikit lengkuas
Sedikit Serbuk Kunyit

Semua bahan di atas dikisar kecuali serbuk kunyit.

Bahan A:
Ayam - dipotong ikut suka
200 ml santan
50 ml susu cair
4 sudu besar air asam limau nipis
Garam, Gula


Cara Menyediakan:

Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk. Kemudian masukkan santan dan susu cair. Biarkan hingga mendidih. Masukkan garam, gula dan air asam limau tadi. Kacau sentiasa. Angkat dan hidangkan.


sedikit selingan:-


Chef Florence Tan ialah salah seorang selebriti chef yg terkenal di malaysia, merupakan cina peranakan (Baba Nyonya) dan sememangnya pakar dalam masakan Baba Nyonya. 


selamat mencuba resipi ayam kapitan ni ye :)



6 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

wow..nmpk sedap..tp kn wlaupun sya duk melaka..sya x pernah dgr ayam kapitan..hu2..

syazwan tahir said...

Siti nor atika: x penah dgr? ha..sekarang nie awak dh dgr sbb sy gtau.hehe :)

Unknown said...

hee.. mcm sedap :)
t ko msakkan tok aq ye chef wan.. tehee~ =P

syazwan tahir said...

Ct Rosiana: haha...ko la masak..aku dh post resipi nie..hihi.

Anonymous said...

i usually get confused bile bace resipi neh..tahu makan je..nampak sedap...
haha
kalo masak aku pun nak rasa same leh tak??
hahaha

HNY2012
acap

Ur blog should be in my bwalking list 2012?check it out at ACAPSUUR