Thursday, September 29, 2011

My Dream House

fuh...dah lama aku tak hapdate ini belog, rasa cam dah bersawang+ berhabuk belog kesayangan aku nie.hehe ( eh, ade labah2 ke dalam internet? =,="). by the way, dalam entri kali nie aku nak nak kongsi rumah impian aku yg aku nak beli satu hari nanti bila aku dah ade karier dan income yg bagus (insyaallah). orang cakap beli rumah untung, sebab boleh buat aset dan harga rumah nie dari masa ke semasa harga makin naik ! bukan macam kereta, kereta dari masa ke semasa akan mengalami susut nilai. lagipun dah menjadi setiap orang untuk mempunyai rumah sendiri...tambah2 sebelum kahwin, so that we can provide a place to stay for family ;) **wink2x** 


My Dream House


Apartment/Condominium 

seriously aku minat dengan apartment atau condominium, bagi aku la....apartment dan condominium nie senang nak buat dekorasi. bagi sesetengah orang plak, diorang tak suka rumah macam nie sebab takde tanah..pastu bagi yg ade anak ramai nanti rumah jadi sempit sebab ye la..bilik tak banyak pastu tak bleh nak tambah bilik. tapi aku suka ! :D hehehe, aku teringin nak ade 1 apartment/ condominium yg ade sekuriti,berpagar dan ade swimming pool. ok sebab apartment yg berpagar dan dijaga oleh sekuriti 24/7 nie lebih ade privasi (pendapat aku la) bukan sebarang orang boleh masuk dalam apartment atau condo yg berpagar dan ade sekuriti nie. 


tengok, cantik kan deko apartment nie?

bagi sape2 yg pemilik apartment 
saya syorkan majalah nie
banyak tips2 menarik nak hias apartment dalam nie ! :D






Semi-D 

Rumah yg macam nie pun aku minat jugak, seriously kalau dapat corner lot lagi best ! tapi selalu nya lah kan....rumah corner lot yg laku macam pisang goreng panas, fuh cepat je diambil orang. rumah yg macam nie kalau pandai wat deko luar dalam memang boleh menampakkan lagi betapa exclusive nye rumah macam nie tau. tak caya? tengok entri nie-----------------> http://enciksyazwanpunyablok.blogspot.com/2011/09/terjah-rumah-baru.html , nie rumah sepupu aku..rumah semi d jugak, tapi perghhh!!! deko dier mantop beb! macam rumah datuk2 tu.



Banglo

ha ! yg nie memang menjadi impian semua orang ! sape tak nak banglo kan? dah la besau gedabak, luas, banyak bilik, cantik...pastu kan harga pun 'CANTIK' la jugak. ok kalau aku keje pangkat tinggi2 pastu gaji pun tinggi jugak boleh la aku beli rumah banglo ;). kalau ade rumah camnie nak anak ramai2 pun takpe... (eh?! heippp....pikir nak kahwin je aku nie =,=" ). ok sape2 yg ade banglo tu, sila bagitau lokasi ye..aku nak p terjah ala2 kak nita dalam astana, takpun macam MTV CRIB hehehehe :P.





Saturday, September 24, 2011

Flashback Yang Tak Flashback Sangat

Flashback atau dalam Bahasa Melayu ialah imbas kembali, korang semua tau kan imbas kembali camne?ala macam mengenang kembali sesuatu peristiwa yg dah berlaku kat korang, tak kire la peristiwa best or tak best. dalam bahasa melayu pun blaja kan imbas2 kembali bagai dalam subjek komsas? aku dapat A BM time SPM ( eh?! tetibe imbas kembali result time SPM plak.... -,-")


Cakap pasal imbas kembali nie, time exam ECO 211 UiTM (Macroeconomy) aku ter guna teknik nie...ye la...nak ingat balik ape yg lecturer ajar dalam kelas dulu, kot2 bleh ingat balik :P. pastu aku pun naik la status kat FB pasal this thingy.








Then abang angkat kitteww pun komen, suh post kat belog katanya status kitteww tuh
oh ye, dier nie author of belog eazyizzuddin.com 
(sory ter add W plak..hehehe :p)


Oh ye Status aku berbunyi camnie :-



aku malas nak tulis so print screen adalah cara yg convenience skali, hehehehe :P eh pe nie? Scene Mean Girl pun termasuk sekali nih?!. ye percayalah...ala2 scene dalam movie tu time aku imbas balik dalam exam hall..phew letih kot.




Cady Heron: What?! i juz cant believe dat Syazwan Tahir is doing my flashback technique during the Mathletes competition with his own way ! dat is my thing! dayyum !. >,<

Me: Ouh c'mon cady..... dont b so emo yaww! (rolling eyes)

*Dialog hanyalah rekaan semata2x*




Cady nie tak puas ngan kittew plak sebab kittew guna Flashback ala2 dier......pfttt =,=". ala cam dalam video nih.









Gretchen: Girls.....i heard dat Syazwan Tahir use da same flashback as Cady flashback during Mathletes in his exam. 


Karen: owh........... dats cool. by the way gretchen, what is flashback? 0.o


Gretchen: =_____=


Regina George: I think we should invite him into our group and get rid of Cady... >:) hahahaha!!!!..... its coolness.


Cady Heron: (Rolling eyes)


*dialog hanyalah rekaan semata2x*


Eh?! takpelah, tak hadap aku nak join group korang yg ntah hape2x tu...sory ok *flip hair* (eh ! bukan flip hair, angkat kaki blah..tehee :P)

*dialog nie pun rekaan jugak*












P/S: Psssttt...nak Apple Ipod Shuffle nie FREE tak?:-


Kalau nak Ipod shuffle nie secara gratis (percuma) join lah contest yg Abg kittew anjurkan nie ---------> http://www.eazyizzuddin.com/2011/09/mak-aih-contest-blog-eazy-izzuddin.html <--------------kalau nak join klik link nie ye. Hadiah Utama Ipod Shuffle tu.....free lagi ! Hadiah2x yg lain pun menarik gak ! XD. join tau ! kalau tak join rugi....nanti jangan jeles ye biler ipod shuffle tu 'diambil' oleh blogger2x lain.


Wednesday, September 21, 2011

Sunday, September 18, 2011

Doa Seorang Isteri


Ya Allah
Kau ampunilah dosa ku yang telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaran-Mu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arsy (Al Marfu’atun ‘Ilmi)
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku dititian-Mu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di dunia-Mu
Peliharalah tingkah lakuku serta kata-kataku dari menyakitkan perasaannya
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh-Mu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlan aku jalan yg terbaik untuk aku harugi segala dugaan-Mu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia-Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatan-Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat-Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berilah aku petunjukkan kearah rahmat-Mu

Ya Allah
Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjuk-Mu
Aku buta tanpa bimbingan-Mu
Aku cacat tanpa hidayah-Mu
Aku hina tanpa Rahmat-Mu

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaan-Mu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama-Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah
Hanya pada-Mu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan-Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan dunia-Mu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran-Mu
Kerana pendek akal ku mengharugi ujian-Mu

Ya Allah Tuhanku…
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati
Amin Ya Rabbi Allamin...

Aku Nak Kena Bunuh!

Tak percaya dengan tajuk entri di atas? percayalah ! result menunjukkan saya top 2 (orang kedua) yg ingin dibunuh oleh classmate2x saya! >,<" ( oh, apakah dosa ku? =__=" ). bukan semua classmate saya nak bunuh saya la...only certain.


Al-kisahnya masa kelas BEL 311 ( subjek bahasa inggeris UiTM) dalam bulan brapa aku dah lupa, lecturer kitorang Miss Ainaa played 1 game nie....game tu macam nie, situasi tu adalah kitorang bawak 4 orang kawan pegi trip macam camping trip or whatsoever tu lah kan, then kitorang sesat....pastu untuk meneruskan hidup, kitorang kena 'bunuh' 3 orang kawan yg lain dan simpan sorang je kawan..so kiranya nanti tinggal dua orang je la termasuk diri sendiri. tulis nama 3 orang kawan yg nak dibunuh tu atas 1 kertas dan sebutkan nama dan alasan kenapa nak bunuh tiga orang tu....kalau nak bunuh 4 orang pun bleh jugak tapi orang yg keempat nak dibunuh tu mesti ade alasan yg konkrit kenapa nak 'bunuh'.


Then the result kuar, aku orang yg kedua 'femes' nak di 'Bunuh',hmmmm...nak tau tak sebab apa? sebab alasan diorang nak 'Bunuh' aku sebab aku selalu ceie kat diorang pasal Blog dan Blogger2 faveret aku ! =____=  tskkk, sebab tu je pun.........


Ok aku mengaku yg aku selalu sangat cite pasal belog, macam nuffnang ad yg orang letak kat belog...blogger2 faveret aku,cite yg ade kt belog....


i was like: " eh, korang tau tak Hanis Zalikha kan ade entri baru, best tau."

                    " Hanis Zalikha kan every semester pointer 3.9 tau...perghh hebat la dier."

                  "Maria Elena pegi bercuti kat London la, dier jumpa pelakon2x  filem Harry Potter yg last tu kat premiere filem tu kat sana."

                    "Fatin Liyana tu cute+ cantikkan? aku tak sangka yg abang si FL tu boyfriend Maria Elena Zarul, ala.....yg Maria panggil Dato tu."


lebih kurang camnie la aku suka sangat cerita kat classmate2x aku tu pasal blogger2 faveret aku. tapi cite macam nie pun diorang nak 'bunuh' aku! >,< sian aku...aku innocent kot!. hahahaha tapi biler fikir2 balik lucu jugak alasan aku diorang no.....is like takde la konkrit sgt alasan tu LOLLOLLOLLOLLOL :p confirm kalau lawan kat court pun mesti diorang kalah. tapi aku tak terasa pun ngan diorang...sebab ala its juz a game....and aku dah kenal  diorang tu camne..dah macam family dah kitorang dalam kelas tu. :B :D




Nie la blogger2 yg aku selalu cite kat diorang...blogger2 faveret aku, blogger2 nie bukan setakat cantik je tau, tapi Beauty With Brain!.



Hanis Zalikha
inibelogsaya.blogspot.com

Penerima Anugerah Siswi Terbaik Program Pengajian Perniagaan (BM111) UiTM
merupakan seorang model sambilan
Result setiap semester 3.9 (maintain 3.9 tau)
Pelajar semester akhir Diploma Pengajian Perniagaan (UiTM Segamat)

 P/s: Hanis Zalikha juga mengatasi Dato Siti Nurhaliza dalam individu yg paling di cari di carian Google Malaysia.




Maria Elena Zarul
peliks.blogspot.com

Bekas pelajar matrikulasi gambang dan Universiti Teknologi Petronas
Graduan dalam bidang kejuruteraan (tak ingat kejuruteraan apa)
Bekerja sebagai Engineer ( kalau salah sila betulkan)

P/s: Maria Elena pernah buat video tutorial hijab dan English lesson, cari kat youtube



Fatin Liyana Asri

honeykoyuki.blogspot.com

Mendapat 9A dalam SPM

Bekas pelajar sebuah matrikulasi di negeri sembilan (kalau tak silap la)

Pelajar kedoktoran program berkembar Universitas Padjajaran-Universiti Kebangsaan Malaysia.

Sekarang menjalani Pra-klinikal di Pusat Perubatan UKM Cheras (PPUKM)

P/s: seperti Hanis Zalikha, FL juga merupakan seorang model sambilan



See, i told u yg diorang nie Beauty With The Brain !, ha tu la....sebelum nak 'bunuh' aku tu dengar dulu aku cite sampai habis.....aku baru je cite pasal belog diorang..tak cite lagi pasal pencapaian diorang dalam akademik dan hidup :p. diorang nie bukan sekadar blogger biasa tau.


P/s: to classmate saya..jangan terasa dengan entri nie okayh, saya tau anda semua baik hati dan saya tau jugak yg nak bunuh saya olok2 dalam game tu sebab saya slalu cite pasal blogger2 nie pun baca belog Hanis Zalikha,Maria Elena dan Fatin Liyana kan? (sambil angkat kening deras2). kepada classmate yg sudi melayan saya yg slalu cite pasal belog dan blogger2 nie, TERIMA KASIH BANYAK2X! coz sudi layankan saya....hik2, apa2 pun saya sayang classmate saya ! :D XOXO



                     

Saturday, September 17, 2011

Doa Seorang Suami



Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yg telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yg tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cubaan-Mu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya isteri ku ini adalah pilihan-Mu di Arasy
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya isteri ku ini adalah isteri yang akan membimbing tanganku d ititian-Mu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya isteri ku ini adalah bidadari untukku di Jannah-Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya isteri ku ini adalah yang terbaik untukku di Dunia-Mu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya isteri ku ini jodoh yang dirahmati oleh-Mu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah
Sekiranya isteri ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlan aku jalan yg terbaik untuk aku harungi segala dugaan-Mu
Sekiranya isteri ku tergoda dengan keindahan dunia-Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya isteriku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatanMu untuk aku memperbetulkan keadaannya
Sekiranya isteri ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah
Kau yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan keterlanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai suami
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat-Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk kearah rahmat-Mu

Ya Allah sesungguhnya
Aku lemah tanpa petunjuk-Mu
Aku buta tanpa bimbingan-Mu
Aku cacat tanpa hidayah-Mu
Aku hina tanpa Rahmat-Mu

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaan-Mu
Jadikanlah aku suami yang disenangi isteri
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama-Mu
Bimbinglah aku menjadi suami yang Solehah
Hanya pada-Mu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan-Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan dunia-Mu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran-Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian-Mu

Ya Allah Ya Tuhanku
Aku hanya ingin menjadi suami yang dirahmati
Suami yang dikasihi
Suami yang soleh
Suami yang sentiasa di hati isteri

Amin, amin Ya Rabbal Allamin

Friday, September 16, 2011

Previous Miss Malaysia Universe National Costume

These are Miss Malaysia Universe National Costume that being show at previous Miss Universe Competition by former Miss Malaysia Universe starting from the year 2007.



Miss Malaysia Universe 2007: Adelaine Chin
(Miss Universe 2007)




Miss Malaysia Universe 2008: Levy Li Su Lin 
(Miss Universe 2008)





 Miss Malaysia Universe 2009: Joannabelle Ng
 (Miss Universe 2009)

credit picture to :Pageant Island






Miss Malaysia Universe 2010: Nadine Ann Thomas
(Miss Universe 2010)

Nadine Ann Thomas costume is inspired from Cik Siti Wan Kembang, a Kelantanese malay warrior, princess and ruler of Kelantan (one of the state in malaysia).

Credit Picture to :Cute Carry 




Miss Malaysia 2011: Deborah Priya Henry
(Miss Universe 2011)
The latest Miss Malaysia National Costume that inspired from Wau Bulan (Traditional Malay Kite).



Kenapa Saya Suka Annas Easkey


Percaya tak semua pic2 #ohsem dan #gojes di atas nie di shoot oleh seorang photographer malaysia yg baru berusia 23 tahun yg mempunyai bakat besar dalam bidang fotografi? dan percayakah anda yg photographer tersebut belajar dalam bidang marketing UiTM dan bukannya bidang fotografi? Percayalah kata2x saya! sebab saya bercakap pasal Annas Easkey! :D salah seorang jurugambar femes di malaysia!, dan Annas Easkey menganjurkan satu contest yg menarik!.

jom ramai2x join contest yg dianjurkan oleh Annas Easkey nie!
kalau nak join sila klik kat SINI

Kenapa Saya Suka Annas Easkey

-Annas Easkey mempunyai bakat besar dalam dunia fotografi

-Semua gambar yg di shoot oleh Annas Easkey sangat ohsem dan gojes, mempunyai kualiti yg setanding dengan gambar yg di shoot oleh photographer terkenal luar negara.

-Setiap gambar yg di shoot oleh Annas mempunyai tema yg unik dan tersendiri, Annas Easkey juga mampu menyampaikan apa yg hendak disampaikan melalui gambar yg di shoot dengan baik.

-Annas Easkey menganjurkan Project X yg menarik, dan memberi peluang kepada sesiapa sahaja untuk beraksi di depan lensa dan menerima sentuhan magis dari Annas Easkey.


Wednesday, September 14, 2011

Pakaian Tradisional Miss Indonesia (Miss Universe 2006)

Dalam entri nie aku nak share dengan korang semua gambar pakaian tradisional Miss Indonesia Universe 2006 masa Miss Universe 2006 berlangsung, hmmm....2006 tahun dimana aku masih lagi menuntut di tingkatan 2 :).




Miss Indonesia National Costume (Miss Universe 2006)


(klik pada gambar untuk besarkan)

Miss Indonesia Universe 2006 national costume is called Kebaya Kencono Wungu that being inspired from Ratu Kencono Wungu or as known as Tribhuwana Wijayatungga. (gigih nak kasi explanation dalam English..tehee :p)



Miss Indonesia Universe 2006: Nadine Chandrawinata
Berdarah campuran Cina Indonesia( Bapa) dan Jerman (ibu)
Mempunyai sepasang adik kembar yg merupakan pelakon dan model indonesia iaitu Marcel dan Mischa Chandrawinta.



P/s: Miss Malaysia Universe yg mewakili Malaysia dalam Miss Universe 2006 adalah Melissa Ann Tan, aku dah cari gambar National Costume Miss Malaysia kat google tapi tak jumpa...kalau siapa2 yg tau tu share2 la....sharing is caring. :)




Wordless Wednesday #6


Cuba teka apa yg aku nak beritahu korang melalui gambar nie? ;)


P/s: A picture tells a thousand words.

Tuesday, September 13, 2011

Pakaian Traditional Miss Malaysia Dan Miss Indonesia (Miss Universe 2011)

Fuh, topik pasal Miss Universe 2011 jadi perbualan hangat kat laman sosial, kat twitter la,belog la dan FB. siap ada yg tukaq DP lagi sebagai tanda sokongan. tapi Result Miss Universe 2011, pun dah tau....ok yg menang Miss Angola. Adat pertandingan kan mesti ada kalah menang. tapi takpe Miss Malaysia kita iaitu Deborah Priya Henry still the best! :D.




Ok, saja nak share pasal pakaian tradisional Miss Malaysia dan Miss Indonesia yg dipertandingkan jugak kat Miss Universe  2011 yg berlangsung kat Sao Paolo Brazil kat hangpa semua. mesti ada yg dah tau kan? tapi takpa...kita layannss okayh! XD.




Pakaian Tradisional Miss Malaysia


(Klik pada gambar untuk besarkan)

Baju ni direka dgn mengambil konsep Wau,Pereka baju ni Amir Luqman.

Rujuk link:
http://runwitme.blogspot.com/2011/07/celebrunner-deborah-henry-unveiling-of.html
l

Credit gambar: Blog Serius



Miss Malaysia: Deborah Priya Henry

P/s: Miss Malaysia memenangi tempat ke 3 dalam kategori National Costume (Pakaian Tradisional) yg dipertandingkan di Miss Universe 2011. (kalau salah sila betulkan)







Pakaian Tradisional Miss Indonesia

(Klik pada gambar untuk besarkan)

Kredit Gambar: Facebook 

kalau tak silap konsep baju tradisional Miss Indonesia nie Ratu Pantai Selatan
(correct me if i wrong)



Miss Indonesia: Nadine Alexandra Dewi Ames




P/S: Oh ye, korang perasan tak yg muka Miss Indonesia nie kalau sekali imbas macam Diana Danielle?