Sunday, July 3, 2011

Flight Attendant Career

ha.....hgpa semua tau dak nie gambaq pa?
nie la gambaq flight attendant...sja syok2 nk tnjuk..
hahaha... :p

haha...ok2,dh ckup sy merepek,ok tujuan utama sy menulis entry nie sbb sy tahu ramai kt luar sana pasang impian untuk jd flight attendant or short form nye FA,maybe de yg berminat ngn kerjaya FA nie after menonton cite Awan Dania or mmg dh dri kecik nk jd FA nie kn. xP.first of all korg kne igt yg fligth attendant nie ader tanggungjawab yg agak berat la..*i think so* nnti yg 2 sy gtau pe tanggungjawab flight attendant nie.   First kita sumer kne tahu serba sedikit pasal FA nie :>

"Pramugari adalah istilah yang lazim digunakan untuk merujuk kepada kakitangan penerbangan di dalam kabin pesawat. Pramugari secara khusus merujuk kepada pekerja wanita manakala pramugara merujuk kepada pekerja lelaki. Mereka juga kadangkala dipanggil "anak kapal kabin" atau anak kapal sahaja."
ha nk tnye korg something....twu x sape yg first jd Flight Attendant nie? :) sape dpt jwb sy bg doposen!(rm0.20)...hahaha...xP.mai cek nk habaq sapa yg mula2 jd FA dl...









> Anak kapal kabin penerbangan pertama adalah seorang lelaki yang berkhidmat dengan Zeppelin LZ10 Schwaben Empayar Jerman pada tahun 1911.
> Pramugari pertama pula adalah seorang jururawat berusia 25 tahun bernama Ellen Church berkhidmat dengan United Airlines pada 1930.
 
hafal nie..yg nie ilmu n info jgk tau..mana nk p tau kot2 hgpa p interview FA nnti depa tanya pasai bnda nie...at least nnti hgpa dpt jwb dgn konfiden. xP x gitu?.hehehe :P

seterusnya,Tugas dan tanggungjawab FA nie sebenarnya adalah untuk memastikan dan keselesaan penumpang. *hmm..bsr tanggungjwb 2..korg jgn igt FA nie juz keje nk femes n nk mekap2 n lawa2 bagai*

ha...msti korg tertanya2 ape syarat2 untuk jd FA kn?ok nie syarat2 untuk apply keje nie :

                                                             Malaysia Airlines




Malaysia Airlines mempelawa sesiapa yang berminat untuk menjadi sebahagian kakitangan kabin (pramugara & pramugari). Syarikat penerbangan negara ini menawarkan pakej gaji yang menarik beserta elaun, kemudahan perjalanan, perubatan dan lain-lain.

Syarat Permohonan dan Kelayakan
  • Warganegara Malaysia, berumur antara 18 - 30 tahun semasa tarikh temuduga.
  • Lulus SPM / setaraf yang diiktiraf ole Kerajaan Malaysia serta lulus dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik dan 3 subjek lain yang diambil dalam satu peperiksaan.
  • Fasih bertutur dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. (Penguasaan bahasa lain adalah satu kelebihan)
  • Ketinggian minimum 165sm (lelaki) dan 157sm (wanita) dan berat badan yang seimbang.
  • Sihat tubuh badan dengan penglihatan baik (tidak rabun warna).
  • Memiliki personaliti dan penampilan yang menarik dan bermotivasi tinggi ke arah kecemerlangan di dalam khidmat pelanggan.


"Bawa bersama surat permohonan, resume, sijil-sijil akademik asal serta salinan disahkan, kad pengenalan dan gambar terbaru berukuran pasport (tidak dikembalikan). Calon-calon dinasihatkan supaya berpakaian kemas (pakaian pejabat). Calon wanita digalakkan memakai kebaya (T-shirt, selipar dan seluar jeans tidak dibenarkan sama sekali).

Calon yang berjaya dikehendaki menandatangani Perjanjian Ikat Jamin Latihan. Pengambilan berdasarkan kontrak selama 5 tahun. Proses temuduga ini dijangka akan mengambil masa yang panjang. Sehubungan itu, anda dinasihatkan bersedia untuk berada di lokasi temuduga sepanjang tempoh tersebut."

untuk mengetahui bila  tarikh2 temuduga untuk Malaysia Airlines, nie link : Malaysia Airlines


                                                                 
                                                                     Air Asia




Pramugara


Pramugari


Requirements
  • Male/Female (Malaysian)
  • Age: between 20 and 35 years old
  • Height: minimum 157cm, maximum 170cm barefoot (for Female)
  • Height: minimum 170cm, maximum 180cm barefoot (for Male)
  • SPM with CREDIT in English and Bahasa Malaysia or equivalent
  • Dress Code: Smart casual (ladies knee-length skirt only)
  • Outgoing fun personality
  • Inexhaustible smile
  • Boundless energy
  • Genuine interest to serve people
  • Fluent Spoken English and Bahasa Malaysia
  • Good communicational skills
  • Experienced crew is encouraged to apply


Please prepare the required document as below:- MUST have-Original and copies of NRIC & Passport- MUST have- 1 recent head & shoulder photograph (passport size)- MUST have-A recent full body photograph (postcard size)- MUST have-Original & copies of Education or other certificates- MUST have- Recent resume

sme jgk klu nk tau bler tarikh,tmpat dan waktu interview,nie link Air Asia



                                                                     Fireflyz

flight attendant requirements:

Requirements:

  • Malaysian Citizen
  • Aged 20 to 35 years old
  • Minimum height: 157cm
  • Fluent in Bahasa Malaysia and English
  • Minimum qualification: SPM with credits in Bahasa Malaysia and English, or equivalent

Personal Qualities:

  • Pleasant personality, customer-oriented and hospitable
*Please enclose a copy of your full length photograph together with the required documents stated below.


Interested candidates are required to send in a cover letter along with curriculum vitae, copies of relevant certificates and MYKad, and a recent passport-size photograph to
careers@fireflyz.com.my or

Human Resources Department
FlyFirefly Sdn Bhd
3rd Floor, Admin Building 1, MAS Complex A
Sultan Abdul Aziz Shah Airport
47200 Subang




ok...so now  dh tau kn pe syarat2 utk apply FA nie?so klu de yg nk try 2 silakan...semoga impian anda utk terbang di awan biru tercapai. :) klu yg x ckup tnggi 2 jgn la kecewa k..mayb bukan rezeki anda utk jd FA...tp still bleh terbang gak...dgn menjadi passenger. xP


P/S: oh ye perasan x sy kdg2 de selit2 loghat utara?haha sbb sy mmg org utara...penang mai. :P..cek suka cakap loghat utara sbb best & bunyi dia kasaq....tp cek la nie dok blajaq kt KL so kena la tukaq slang.hehehe ;p






11 comments:

RemyTheLastAvenger said...

kalau x berapa fasih speaking english ni agak2 dapat ke ?? baca dan tulis boleh . . nak cakap problem skit . . . ada yang cakap jadi peramugara x penting sangat BI ni . . peramugari je yang diorg tekankan lebih sikit . .

syazwan tahir said...

Remy, setahu sy pramugara pn kne fasih ckp BI,kwn fb sy pramugara...dye ckp nk jdi pramugara bkn setakat pndi tulis je..kne fasih bercakap jgk...xpe awk boleh praktis ckp bi..insyaallah lme2 t fasih...pasal proses interview pramugara nie sy x tau la plak, mayb awk boleh tnye kwn awk yg jd pramugara. terima kasih sbb sudi bce entry nie. :)

Irma A.Wahid said...

speaking bi pun terabur g~~~hehehe..cane nak jadi FA..cam AWAN DANIA

syazwan tahir said...

irma: takpe...practice makes perfec..insyaallah..lama2 t boleh la tu. :)

colour boyz said...

part SPM tuu tidak faham sangat larrr . boleh tolong jelaskan x :)

farhana said...

if kalau org 2 bertudung & rabun boleh ke mohon?
how 2 apply?

syazwan tahir said...

colour: klu x fhm bleh hubungi diorg tnye dgn lebih lanjut :)

farhana: klu rabun tu boleh kot....tp bertudung tu susah nk ckp. :)

Adi said...

AK NAK SGT NAK JD CABIN CREW..TP GAH BELAJAQ..SO KENA BELAJAQ BARU KEJE...DOAKAN AK TAW SEMOGA AK DPT JD PRAMUGARA MAS...
HEHEHEHHEH

March pie said...

Kalau rabun jauh boleh apply ker ?

Najwa Ashraf said...

Kontrak 5 tahun tu mcm mana pula? Can u explain more?

Nur Adibah said...

As Salam...if BI xcredit..then kita amik sijil baru utk BI..boleh ke?