Monday, August 1, 2011

Nasi Ulam Utara


salam...hee :P bagi sumer yang tak tau nak masak pe kn untuk juadah berbuka nanti pe kata korang cuba resipi nasi ulam utara...nasi ulam nie juz ade kt negeri2 belah utara je tau macam Perlis,Kedah,Penang(tapi taktau la kot sekarang ader jual kt negeri2 lain). ok nasi ulam nie jugak is one of my favourite dish untuk berbuka puasa( tp sekarang dh study kt KL,so kena balik penang la klu nak makan..tssk T.T)  Nasi ulam nie usually bulan puasa baru ader...so kirenye ader musim jugak la makanan nie. 


ok nie resipi Nasi Ulam Utara:



Bahan2:

600 gm nasi yg telah disejukkan
1 keping ikan talang masin- isi(dibakar kering)
1 sudu besar udang kering (goreng tanpa minyak dan ditumbuk halus)
40 gm bawang merah (dimayang halus)
1 sudu besar kerisik (ditumbuk halus)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 batang serai (dihiris halus)
halia (dihiris halus)
lengkuas (dihiris halus)

Ulam
3 helai daun mengkudu
1 tangkai daun selom
1 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
3helai daun kaduk
5 helai daun pegaga
3 helai daun sekentut

Cara-cara

-bersihkan kesemua ulam2 tersebut,gulungkan ulam2 tersebut sekali dan hiris halus seperti bunga rampai.

-bakar ikan talang masin dan asingkan isi dari tulang (isi tersebut harus di racik2 halus menggunakan tangan)


-ambil nasi yg telah disejukkan,jika berketul, pecahkn dahulu.


-masukkan nasi di dalam bekas lain dan gaulkan nasi dengan ulam yg telah dihiris halus,serai,halia,lengkuas,lada hitam,kerisik,udang kering,isi ikan talang masin dan bawang.

-gaul rata2 supaya kesemua bahan tadi sebati dengan nasi.

-tak perlu tambah garam sebab ikan dh masin,tetapi kalau kurang masin boleh tambah sedikit garam.


ha,dh siap..so camne? senangkan? kalau susah pn sebab nk cari ulam2 tu je... :) tapi sumpah,nasi ulam utara memang sedap! XD  ok nasi ulam nie boleh dimakan dengan telur masin,ayam bakar,daging bakar dan apa2 lauk yg dirasakan sesuai. :) 

usually kalau kt utara, orang kat sana makan nasi ulam nie dengan :

                                                    
 Masak Asam Pedas Keladi utara
Perghh..nasi ulam+masak asam pedas keladi memang superb!



P/s: kalau de yg nk cuba resipi diatas untuk juadah berbuka silakan lah... :) oh ye,kalau ader tersalah ape2 kt resipi nie tolong betolkan ye..mana tau kot2 ade silap dekat mana2 ke..btw selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa. :D

                                                                          












6 comments:

Sekamar Rindu said...

salam....

singgah nak minta sikit nasi ulam utara..

syazwan tahir said...

wslm..time kasih sbb sudi snggah...hehe ala x dpt nk bg la..sbb dok kt KL..so x leh nk masak..pe kata awk amik resipi nie.hehe :)

stiletto ungu said...

sgt sedap resipi anda...

syazwan tahir said...

Stiletto: cube la try....mmg sedap..thanks coz sudi singgah kt belog saya. :)

Zulqarnain Musa said...

huhuhu mcm sedap..tpi byk bahannyer yg xtau lah/xkenal..huhu kaduk?selom?sekentut?

syazwan tahir said...

zulqarnain: memang sedap...mngkin nama ulam pucuk kaduk,selom dan sekentut berbeza nama klu kt negeri2 lain kot..pe kata awak cuba google :).