Sunday, December 11, 2011

Tak Habis2x Dengan Blogger, Blogging Ni Best ke?

Terkesima sebentar bila aku dapat respon dan pertanyaan camnie, errr....memang tak dinafikan yg aku selalu cerita pasal2 blogger2x yg aku minat macam Hanis Zalikha & Fatin Liyana. tapi faktor lain yg aku minat kedua2 blogger nie dan blogger2 femes lain ialah sebab akademik diorang bagus. :) semuanya bermula bila aku letak status nie kt FB aku:-







Google Malaysia had just released their Malaysia's Top Searches 2011 in two categories, Fastest Rising People and Top Blogs Categories. Fatin Liyana tempat ke 6 atas Justin Bieber weyh ! :D dan Hanis Zalikha tmpat ke 10 dlm kategori fastest rising people, dlm kategori top blogs plak honeykoyuki (Fatin Liyana) tmpat ke 5 while inibelogsaya (Hanis Zalikha) tmpat ke 10.

P/s: Fatin Liyana & Hanis Zalikha, dua2 blogger faveret aku. :D
**sory..malas nak print screen :P tehee.... **

Then datanglah pertanyaan macam tajuk entri nie..


ok, lah...from my personal opinion, blogging nie memang best...nak tau kenapa best? meh aku bagitau.


Kenapa Blogging nie best

> Dengan berblogging, kita boleh cerita apa2 benda yg nak dikongsikan dengan kawan2 kita atau pembaca belog kita.

> Dengan blogging kita boleh generate side income, kan ade orang letak iklah nuffnang,innity, ad sense, heart beat etc kat belog, so blogger2 boleh dapat income if ade orang klik iklan tersebut.

> Dengan blogging, kita boleh menyampaikan info atau ilmu2 yg berguna untuk semua orang...sebagai contoh macam resipi ke, tips2 study ke dan macam2 lagi. if ada orang amalkan ilmu2 yg kita post kat belog...kita akan dapat pahala yg berterusan selagi orang tu mengamalkannya. :) free2 je dapat pahala....kan best tu. ;)

>Kita boleh dapat rakan2 baru dengan berblogging, selain dapat rakan2 baru kt FB atau twitter...kat belog jugak kita boleh dapat kawan baru tau. :) majoriti blogger2 yg aku kenal sangat friendly.

>Boleh join contest atau give away yg menawarkan hadiah best2x, contest2 yg dianjurkan oleh blogger2 nie menarik dan berbeza dengan contest2 yg kat luar sana...sangat interesting tau. hadiah2 yg pun menarik. :)


> Boleh join segmen2 yg dianjurkan oleh blogger2x, segmen nie lebih kurang macam sesi berkenalan diantara satu sama lain, segmen nie jugak boleh menaikkan trafik belog kita. blogger yg selalu buat segmen nie kalau tak silap abg Ben Ashaari..blogger otai kot ! dan raja trafik ! :P

>Dengan blogging, kita boleh dapat info2 dan cerita2x yg menarik dan lawak, banyak belog2 yg menyampaikan info yg kadang2 kita tak tau dan interesting. kalau aku...aku suka baca blogserius.blogspot.com dan kalau untuk cerita lawak plak aku suka baca penpatah.blogspot.com .

> Dengan blogging kita boleh set up our own business...dan boleh generate passive income, penah dengar blogshop? macam old blossom box yg jezmine blossom (jezmineblossom.blogspot.com ) tu punya? ha...dengan blogging..kita boleh jual macam2 kat sini, macam baju, cupcake, home made chocolate, aksesori etc. ramai surirumah dan student2 buat blogshop nih...dapat jugak duit untuk buat belanja. :)



ok lah, nie lah personal opinion aku pasal blogging nie...sebenarnya banyak sebab kenapa blogging nie best. :)

bagi sesiapa yg baru nak berblogging, teruskan berblogging ! jangan hirau segala komen2 negative yg dilemparkan dekat anda...always be positive ok ! :D

Siapa2 yg nak stop blogging sebab result exam kurang ok atau sebab nak tumpu kat pelajaran...tolonglah jangan macam tu, cuba tengok contoh Hanis Zalikha& Fatin Liyana, diorang blogging jugak...tapi still dapat tumpu kat study, result pun not bad...jangan salahkan blog.....kita kena pandai bahagi masa diantara study dan blogging. :)












3 comments:

myra azraff said...

ahaha~
hidup blogging~
(suare b'patriotik habes!)

syazwan tahir said...

Myra azraff: yeah ! hidup blogging ! XD

Eazy Izzuddin said...

cool...
teruskang berblogging....
hik3